Vårhilsen 2011

Her kommer en liten vår hilsen med siste nytt fra Uganda.
Vårhilsen 2011

Kjære fadder og andre støttespillere

April 2011


I januar var tre av styrets medlemmer med familie på privat tur til Uganda. Vi jobbet på Nsumba barnehjem og fikk sett litt på hvordan prosjektene våre i Uganda fungerer. På barnehjemmet arrangerte vi idrettsdager. Små og store fikk delta i ulike idrettsaktiviteter.

Småjente laget til Vadmyra deltok i loddsalg før vi dro og for pengene ønsket de å kjøpe et musikk anlegg til barnehjemmet.. Stor var gleden da barna nyttårsaften fikk gaven! Musikken lød over hele barnehjemmet.

Vi hadde også samtaler med ansatte, og fikk fotografert alle barna, samt møtt voksne barn som har vokst opp på barnehjemmet men som nå har gjort ferdig utdannelse og fått seg jobb.

 

image001.jpg

 

Nsumba barnehjem har utviklet seg til et vakkert sted. Sist vi besøkte Nsumba i 2005 sov barna på gulvet på avispapir, sanitæranlegg eksisterte knapt nok, kostholdet var ensformig og dårlig, og lite fungerte. I dag fremstår Nsumba barnehjem med fine bygninger, jordbruk som vokser, barna får nok mat selv om den kunne vært enda bedre, sykestue med sykepleier som behandler malaria og andre sykdommer, og som har tett kontakt med det lokale sykehuset, og sist men ikke minst; mange glade barn! Det er tydelig å se at pengene kommer fram og at det nytter! Gledelig for oss som bruker mange timer arbeid hver uke å se at barnehjemmet utvikler seg. Det gir inspirasjon til å fortsette!

image003.jpg


Vi så også mye som må gjøres for at barna skal få et tilbud som vi mener er godt nok. Vi ønsker å starte en barnehage på barnehjemmet; med et tilbud til de minste barna slik at de har noe å gjøre på, på dagtid, samt forberede førskole barna til skolen. Vi så ingen barnebøker og lite leker på barnehjemmet. Dette er et prosjekt vi vil prioritere.

 

image005.jpg  Vi har startet byggingen av en ny sovesal sponset av Sandgotna skole og en privat støttespiller. Huset bygges av egen produsert murstein! Guttene skal flytte ned til denne sovesalen og gleder seg til å få et nytt fint bygg. Huset de bruker i dag skal bygges om til skolebygg. Sovesalen trenger også nytt sanitæranlegg og solcellepanel slik at barna kan få lys i sovesalene. Når bygget står ferdig vil alle barnehjems barna bo sammen innenfor et inngjerdet område. Her trenger vi også et nytt kjøkken slik at barna kan spise her nede.

 


 Vi er på god vei til å bli selvforsynt med mat, selv om mye gjenstår. Av midler gitt av Loddefjordskole, Osterøyskole og Marianne Rieber har vi bygget hønsehus! Vi har kjøpt kyllinger, solcellepanel som gir de varme og lys, fòr og avtale med veterinær. Vi gleder oss til hønsene begynner å legge egg. Vi har kjøpt inn to kuer og bygget et hus til dem av midler gitt fra Vadmyra skole.. Begge var med kalv da de ble kjøpt og den ene kalven er nå født.

 
 image008.jpg
 image009.jpg
 
 image007.jpg
Da vi var i Uganda ble den ene kuen melket 20 liter hver dag. Grisene våre formerer seg også og del to av grisebingen står nå klar. Den trengs for det er født mange små grisunger.

 

 

Gledelig var det å se alle barna løpe rundt i sandaler som de hadde fått i julegave fra faddere her i Norge. Barna er veldig takknemlig for at de har mennesker i Norge som bryr seg om dem.
I slummen har vi nå tre prosjekter. Vi besøkte disse og ble imponert over hvor mye de får til med lite midler. I Katanga slummen bor det over 1 million mennesker. Vårt prosjekt er bare i en liten del av slummen. Her har vi et dagsenter for små barn. En førskole lærer lærer barna engelsk, bostaver, barna får tegne, synge og leke.  Midt inne i slummen finner vi tre symaskiner utenfor et hus. Her lærer jenter å sy og målet er at de skal kunne sy klær som de kan selge videre og gi seg selv og familien en inntekt. Det siste prosjektet er organisert idrettsaktiviteter. Her er det aktivitetsledere som sørger for at barna har utstyr til å spille fotball, håndball, basketball m.m  Stiftelsen betaler nå skolegang for 30 små foreldreløse barn som bor i slummen. Vi besøkte også en familie i slummen som bor 17 mennesker i et bitte lite hus. Her sover de på skift og eldste mann er bare 20 år.For å livnære seg og familien samler de bananskall som de selger som dyrefor. Stiftelsen kjøper nå det de samler inn og bruker det til for til dyrene på Nsumba. På den måten kan prosjektene hjelpe hverandre.
                 
 image013.jpg
 
 image017.jpg
 

image019.jpg

 
Barna i slummen trenger faddere og støttespillere for å få en bedre hverdag. Så gi gjerne en lyd hvis du på en eller annen måte vil hjelpe barna i slummen eller på Nsumba barnehjem.
Besøk gjerne vår hjemmeside www.bringchildren.com eller vår facebookside Bringchildren. På facebook siden legger vi ofte ut nye bilder og info fra stiftelsen.

 

 

image021.jpg

 

Vi ønsker dere en fin vår og en riktig god påske

 

Mvh
Hilde Köppen, Richard Kiwanuka
Beate Espedal, Stig Blindheim og Daniel Getz