Sommerhilsen fra Bring Children From Streets

Her kommer en sommerhilsen til dere, og samtidig noe informasjon om hva som har skjedd på Nsumba siden sist. Det er nå 520 barn der. Antallet har stabilisert seg utover våren – heldigvis. Det er store utfordringer i å ivareta så mange, og så mange nye, både organisatorisk, praktisk og omsorgsmessig.
Sommerhilsen fra Bring Children From Streets

To av styremedlemmene feiret påsken på barnehjemmet, og forteller: Det yrer av barn over alt, også fra nabolaget og landsbyene i nærheten. Likevel virker det ikke som det bor så mange der. Barna har oppgaver og hjelper til bl.a. med å holde orden i de trangt bebodde rommene. To ganger i uken er det dugnad for å hente ved fra skogen til matlaging. Vi fikk også være med i bananskogen for å hente bananblader til matlaging, og mange jenter hjalp til. Dette er kvinnearbeid! Påskedag ble feiret med et flott og godt måltid mat, finansiert av Ulsetskogen skole og noen andre givere. En hel ku gikk med, det var ris og mye annet godt, inkludert bananstappen matoke. Den smaker lite, men det er stor stas å få det. Lørdagskvelden satt de store jentene og skrellet bananer til festens matoke. Ut på kvelden ble det tent et stort bål som alle stod rundt. Der, rundt bålet, var det mange som turde å nærme seg de fremmede, hvite damene på en annen måte enn i dagslys. De hadde mye å spørre om, og mange benyttet anledningen til å kjenne på lyst hår og hvit hud. Det kraslet av små hender overalt på kroppen! Alterlysene ble tent fra bålets flammer, og kvelden ble avsluttet med gudstjeneste i spisesalen der også folk fra nabolaget deltok. De er tydelig fattige, men hadde pyntet seg som best de kunne for anledningen. Barnehjemmet har eget kor med trommeslagere. Nydelige sanger og rytmer bølget gjennom rommet, mens bålet sakte sluknet.

uganda-påsken-071.jpguganda-påsken-297.jpg

Heldigvis var alle friske, bortsett fra sykepleier som nå var gått ned for telling. Det har vært en tøff vår med malaria, mageinfeksjoner og hoste. I påsken fikk vi bestilt malarianett til alle, attpåtil med 70 % avslag i prisen i forhold til dem vi hadde vurdert å kjøpe. Dette skyldes at bestillingen gikk gjennom mrs Bush og mrs Gates malariaforebyggende arbeid, som også inkluderer veiledning i forebygging fra organisasjonens ansatte. -

Stiftelsen har planer om å starte et nytt barnehjem, der fokus i første omgang er yrkesopplæring av de eldste. Vi ønsker bl.a. å starte fiskeoppdrett. I tillegg til en arena for opplæring og matproduksjon til både Nsumba og det nye barnehjemmet, er håpet på sikt å tjene penger som føres tilbake i institusjonen. På sikt ønsker vi å etablere en institusjon for foreldreløse barn som omfatter tilsvarende aldersgrupper som i dag bor på Nsumba. Det er ulike begrunnelser for å starte et nytt sted. En er selvfølgelig behovet for tiltak. En annen er stiftelsens muligheter for styring og kontroll med en institusjon man eier og driver selv. Vi har nå en egnet tomt på hånden som vi vurderer å kjøpe, ca en times kjøring fra Kampala. Prisen er ca 6 000,- Nkr pr mål. 
Som tidligere nevnt, fikk stiftelsen i mars Ildsjelprisen i kategorien ”framsyn”. De 100.000,- vi fikk da + noen andre øremerkete gaver, skal gå til kjøp av tomt. Det rekker imidlertid ikke så langt. Tomten er på 600 mål, vi trenger minimum 150 mål, helst 300!! Hvis dere kjenner til bedrifter, organisasjoner eller privatpersoner som har lyst å bidra til kjøp av tomt eller siden i oppbygging av institusjonen, er vi glade for tips! Mer informasjon om planene er lagt ut på hjemmesiden www.bringchildren.com. Vi kvitterer med et fint verdibevis!

Også i år kommer det et jentelag fra Nsumba barnehjem til Norge. De hentes opp i regi av Norges Idrettsforbund og skal være vennskapslag med småjentelaget til Vadmyra IL.. I den forbindelse har Richard nettopp vært i Uganda for å kurse jentene og forberede dem på hva som venter dem i Norge. De av dere som har fadderbarn på dette laget vil få beskjed om dette.
Mens Richard var der nede fikk han kjøpt inn nye pulter/bord til spisesalen. I tilegg ble det kjøpt inn masse nytt skolemateriale som blyanter, skrivebøker etc. På dagtid benytter man spisesalen til klasserom, så gleden var stor når det nå kom nye pulter. Takk til ansatte på Vesta for deres bidrag til å få på plass pulter.
klasse.jpgute.jpg

Neste prosjekt er to nye, store kjeler innebygget i vedovn på kjøkkenet. Kjelene/ ovnene som er der nå, er ikke dimensjonert for antallet barn som bor der nå. Når det regner, blir mye av maten som må kokes ute, ødelagt. Arbeidet er i gang!

Også i år har Sandgotna skole hatt innsamlingsaksjon hvor inntektene går til Bring Children From Streets. Fantastiske 92 308,- ble resultatet. Takk til elever, lærere og ansatte ved Sandgotna skole for et fantastisk flott innsats.
Vadmyra skole markerte Grieg jubileum på skolen og overskuddet fra forestilling og kafésalg ble gitt til Nsumba barnehjem. 7 400,- kroner fikk de inn. Hjertelig takk også til Vadmyra skole.

Torsdag den 19. Juli klokken 18.00 kan alle som vil, komme og hilse på jentene fra Nsumba. Vi har lånt lokale i Strimmelen borettslag på Landås. Er det fint vær flytter vi arrangementet ut. Ta med litt mat og drikke, og så blir det afrikansk dans, sang og musikk.
Vi håper mange av dere vil ta turen innom!  Er du på Norway Cup, har du muligheten der også!

På vegne av stiftelsen Bring Children From Streets ønsker vi dere en riktig god sommer.
Richard Kiwanuka         Hilde Køppen             Anne Mette Tjønn Hansen

3_gutter.jpgute.jpg