Påskehilsen

Dette bildet er tatt i mars 2007, og i bakgrunnen ser dere den nye bilen som er kjøpt inn til barnehjemmet. Gleden var stor da Richard og fader Charles ankom barnehjemmet i ny brukt bil. Midler gitt oss av Norsk Helikopter, Ulsetskogen skole og en familie har gjort dette mulig.
Påskehilsen

Allerede dagen etter var det en liten gutt som falt og brakk armen sin. Da så vi hvor viktig det er å ha bilen der: Fader Charles tok med seg gutten og kjørte rett til sykehuset. Bilen vil også gjøre det mye enklere å få handlet mat og annet utstyr til barnehjemmet.

Richard jobbet som vanlig veldig mye da han nå i mars var 10 dager i Uganda, det var mye som måtte ordnes og gripes fatt i:

  • Like før han skulle dra til Uganda fikk vi rapporter fra barnehjemmet om at det var brutt ut en mageepidemi. Mange barn lå syke med diaré. Sykepleieren hadde derfor et stort ønske om at sykestuen fikk egne toaletter. På den måten skulle hun prøve å begrense spredningen av slike epidemier. Smittefaren er jo kjempestor når man bor så tett og det er derfor gledelig å nå fortelle at byggingen av nye toaletter er godt i gang.
  • En av våre største utfordringer er å få den katolske kirke og myndighetene til å forstå at det ikke er plass til flere barn på barnehjemmet. Det er nå rundt 500 barn som bor der. Richard har vært i møter og formidlet at det nå er inntaksstopp av barn til Nsumba barnehjem, og bedt om at dette respekteres. Selv om det er formidlet en tid at det er fullt, kom det nylig over 30 barn i en busslast på nattestid. Ingen visste om at de kom. Barna ble satt av, og bussen dro videre.
  • Dette har medført at mange av barna har måtte dele senger, og noen har sovet på madrass på gulvet. I tilegg har også en del senger begynt å gå i stykker. Kjekt å fortelle at vi nå har kunnet handle inn over 100 nye senger og madrasser! Alle barna har nå hver sin seng igjen, og alle gamle madrasser og senger er kastet. De mange nye barna har medført uro og til tider litt kaos på institusjonen, noe som igjen har ført til at noen av barna som har bodd der en tid har stukket av. Det å kunne tilby en seng til hver, er et av tiltakene de ansatte har meldt behov om for å hindre rømming.
  • Solcelleanlegget er nå ferdigstilt og det er lys i alle hus og på alle toaletter. I tilegg er det også lys på utsiden av husene. Barn og voksne setter veldig stor pris på dette. Klasserommene er fulle til langt på kveld med ivrige elever som leser og gjør lekser. Tenk deg å nå kunne gå på toalettet uten at det er helt mørkt eller å gå fra hus til hus uten at det er stummende mørkt ute. Mer lys gjør at vi nå må ha fokus på malariaforebyggende tiltak.


Til tross for mye positivt på barnehjemmet, opplever vi også ting som gjør at vi føler oss handlingslammet og motarbeidet av myndighetene i Uganda.
Regjeringen har bestemt at alle fra Karimojong- minoriteten skal tvang flyttes tilbake til hjemdistriktet i nordøst, mot Kenya, der de har levd som nomader. I tilegg til å fjerne alle Karimonjonger fra Kampalas gater, har militæret kjørt rundt på barnehjem og fjernet barn med makt for så å frakte dem til en leir. Der blir de holdt til man får sendt dem tilbake til Karamoja. På Nsumba ble først ni barn hentet, fire av disse er bare tre år gamle! Neste dag ble ytterligere 15 barn hentet og fraktet vekk. Fader Charles ble truet da han forsøkte å stanse det hele.
Det er stiftelsens klare mening at regjeringen i Uganda bryter med barnas rettigheter, jfr. Barnekonvensjonen som også Uganda har sluttet seg til. Med de utfordringer staten står overfor, er det vanskelig for oss å forstå at små barn som har et omsorgstilbud på ny rykkes opp fra sitt miljø til fullstendighet uforutsigbarhet og en usikker framtid. Richard har vært i møte med representanter for regjeringen. Signalet fra myndighetene er at vedtaket står fast og vi møter total mangel for forståelse når vi protesterer på at det er hentet barn fra Nsumba barnehjem.  Richard har også vært i kontakt med andre organisasjoner, som bl.a. Unicef vedrørende denne saken. Det stiftelsen nå kan gjøre, er å sørge for at vårt syn på saken kommer med i de såkalte NGO’ene (None Govermental Organisations) sine anføringer i rapporten til FN om hvordan Uganda overholder sine forpliktelser i forhold til Barnekonvensjonen. Mer om saken finner du på hjemmesiden www.bringchildren.com
De av dere som er fadder til et av disse barna, vil bli informerte av oss.

En hilsen som Richard tar med tilbake, er en stor takk til alle som har sendt brev, gaver og små hilsener til sine fadderbarn. Ikke alle klarer å svare, men gleden er stor når de mottar hilsener fra sin norske familie. Julefeiringen på barnehjemmet var kjempeflott med god mat og julestemning. Nyttårsfeiringen/ raketter består i å brenne juletreet! To av styrets medlemmer reiser til barnehjemmet i påsken. Går det som planlagt, har de med ekstra penger slik at også påskedag kan feires med et godt kjøttmåltid!

På oppfordring fra faddere tar vi med:

  • et tips er å be om pengegaver til barnehjemmet i stedet for gaver ved feiring av runde dager. Takk til dem som allerede har gjort det!
  • nummeret til fadderkontoen: 8580 10 17997.


Også denne sommeren kommer det et fotballag fra barnehjemmet til Bergen og Norway Cup. Laget skal være vennskapslag med småjentelaget til Vadmyra, og ankommer Bergen 21. juli. Vi vil også i år invitere til sommerfest og mulighet til å treffe laget mens de er i Bergen. Vi håper på like fint vær og god stemning som i fjor, så hold deg i Bergensområdet denne uken slik at du får være med på festen!

I skrivende stund vet vi at Stiftelsen, dvs. si oss alle sammen, er nominerte i kategorien Framsyn i Bergens Tidende sin Ildsjelpris. Utdelingen finner sted 25.03. Uansett utfall er det en ære å bli nominert, og nominasjonen fører med seg verdifull presseomtale, i tillegg til pengegaver. Gratulerer alle ildsjeler!

Samtidig ønsker vi dere en god påske!  Flere nyheter kommer på forsommeren! Vi setter pris på innspill og kommentarer fra dere, gjerne pr mail.

På vegne av styret i stiftelsen

Hilde Køppen
Anne Mette Tjønn Hansen
Richard Kiwanuka