Julehilsen

I Uganda har vi etter å ha hatt samarbeidsproblemer med den katolske kirke flyttet fra Nsumba barnehjem. Alle barn og ansatte bor nå på yrkesskolen vår; Fram Vocational School, hvor studentene har juleferie og har reist hjem.
Julehilsen

Det blir en litt spesiell julehilsen til dere alle i år.
I Uganda har vi etter å ha hatt samarbeidsproblemer med den katolske kirke flyttet fra Nsumba barnehjem. Alle barn og ansatte bor nå på yrkesskolen vår; Fram Vocational School, hvor studentene har juleferie og har reist hjem.

Det hele startet med ulike samarbeidsproblemer med kirken dette siste året hvor de helt bryter med det vi som stiftelse står for. Som kjent har vi driftet barnehjemmet, mens den katolske kirke har stått som eier av landområdet.

 

jul

 

Muslimske barn på barnehjemmet har blant annet blitt tvunget til å gå i kirken og delta på katolske gudstjenester. Religionsfrihet er sentralt for stiftelsen og det er en forutsetning at alle barn skal få praktisere sin egen tro. Stiftelsen bruker aktivt idrett som virkemiddel. Det har den siste tiden vært en negativ utvikling der kirkens representanter på barnehjemmet blant annet har hindret jenter i å delta i idrettsaktiviteter. Våre lokalt ansatte har videre opplevd at det har vært svært vanskelig å samarbeide med kirkens representanter den siste tiden. Dette er bare noen eksempler på en negativ utvikling som gjorde at det var nødvendig for stiftelsen å stille noen krav til kirken for det videre samarbeidet. Vi tydeliggjorde også ovenfor kirken at vi ikke vil betale lønn til lærere og ansatte som motarbeidet oss og de verdiene stiftelsen står for. Stiftelsen var imidlertid tydelig på at vi ønsket å videreføre samarbeidet med kirk en om driften av barnehjemmet. Kirken svarte på vår henvendelse med å bryte samarbeidet med oss og gav oss en ukes varsel på å fjerne alle barna og ansatte fra eiendommen.

 

 

jul2

 

Etter en dag med tårer og fortvilelse var fighter instinktet vårt enda sterkere enn før Vi lar oss ikke knekke og har lovet landsby beboerne at vi skal reise et nytt barnehjem i lokalmiljøet. De støtter oss, og vil hjelpe oss på veien tilbake. Vi har kjøpt en flott tomt like bortenfor der vi tidligere har holdt til, og er nå i gang med å reise et nytt barnehjem. De store støttespillerne våre er med oss og det håper vi alle dere andre er også. Hver og en av dere er like viktig for å skape en fremtid for barna!

 

jul3

 

I februar når yrkesskolen åpner igjen for studenter etter en lang ferie skal deler av det nye Nsumba barnehjem stå klart til å ta imot barna igjen! 100 % eid av stiftelsen.

Alle barna blir tatt godt vare på og yrkesskolen er et fantastisk flott sted, her har barn og voksne alt de trenger. Noen av studentene på skolen som studerer til å bli barnehage lærere er nå ferdige med sin utdannelse, men har blitt igjen på skolen for å hjelpe til med barna og gi dem innhold i hverdagen. En psykolog er også tilgjengelig slik at de eldste barna kan få snakke ut om hva de tenker og føler rundt dette.Det er mange voksne rundt dem og barna koser seg. Vi sørger for at de får en fantastisk jul med gaver og god mat, og mye moro. Barna er det viktigste, og det er de vi har all fokus rettet mot.
De skal gå gjennom dette uten å merke noe til konflikten som gjorde at vi måtte flytte. Richard og Stig har vært i Uganda nå i desember og var på besøk på yrkesskolen. De kan rapportere at barna har det godt, de hadde med seg t-skjorter, bamser til alle barna, dvd spiller og barnefilmer, fotballer og basketballer, og det var mange glade barn som møtte dem

Vi har selvfølgelig mistet mye av det som vi har investert i bygningsmasse i og rundt barnehjemmet på Nsumba, men som et av barna sa;" husene er jo ingenting når ikke vi er inni dem. Da er de bare tomme, kalde skall".

Vi har reddet mange hundre barn fra gaten i årenes løp, og mange har vokst opp til å bli flotte voksne med utdannelse og jobber. Mange har stiftet familie, og vi vet at pengene vi har brukt har hjulpet dem til å skape en fremtid for seg og sine familier.
Nå starter en ny epoke og vi gleder oss sammen med barna til vi kan flytte inn i nye flotte hus og Nye Nsumba barnehjem.
Ingen av våre andre prosjekter blir berørt av dette da de er hundre prosent drevet og eid av stiftelsen. Hvis noen av dere har noen spørsmål er det bare å ta kontakt med oss

Vi vil takke alle som har støttet oss dette året; faddere, skoler, barnehager, privat personer og bedrifter. Uten deres innsats hadde vi ikke klart å få til alt det vi gjør i Uganda. Tusen takk for all støtte.

Vi minner også om at det fortsatt er mulig å bestille julegave til barna på barnehjemmet:
Årets julegave til barna på barnehjemmet/slummen koster kr 150.- Gå inn på hjemmesiden vår www.bringchildren.com for bestilling av gave, eller send en SMS til Hilde Køppen på tlf 950 42 055/email: hilde@bringchildren.com

Med dette brevet ønsker vi dere en riktig god jul og et fantastisk nytt år, vi har et spennende år foran oss og gleder oss til å ta fatt på 2015 sammen med dere.

Mvh
Richard Kiwanuka, Hilde Køppen, Stig Blindheim og Pål Tennebekk