Høsthilsen fra Bring Children From Streets

Vi starter med en gladnyhet - Midlene fra Ildsjelprisen er brukt til å kjøpe en tomt på vel 100 mål øst for Kampala, ved byen Jinjja og Nilens kilde. Området heter Nyenga. Du finner både det og Nsumba(v/ Mpigi) på www.geolocalizador.com
Høsthilsen fra Bring Children From Streets

Dette er en annen tomt enn vi nevnte i forrige brev. Denne er like godt egnet, men til 1/6 av prisen! Vi vurderer også å kjøpe nabotomten for å få mer jordbruksland.
Planene for oppbygging av det nye barnehjemmet er klare, i form av 3 byggetrinn. Vi du se nærmere på de konkrete planene, finner du dem på hjemmesiden vår www.bringchildren.com

Institusjonen skal i sin helhet eies og drives av stiftelsen. Vi planlegger et barnehjem for 250 – 300 barn. Helt fra starten legges det til rette for at stedet skal være selvforsynt med mat gjennom jordbruk og fiskeoppdrett. Noen av de eldste barna på Nsumba tilbys jobb/opplæring gjennom oppbyggingen av stedet, og kan på sikt få driftsoppgaver. Når det er klart, etter planen i 4. kvartal -08, kan vi ta imot de første nye barna. Da prioriteres barn i alderen 3-5 år. I neste byggetrinn må vi så få på plass skole til barna trenger det.

Vi har oversendt planene våre til en norsk arkitekt i Kampala, Cato Lund, som har sagt seg villig til å hjelpe oss i utbyggingen.
Vi har en stor jobb foran oss i å reise kapital. Til dette trenger styret hjelp fra folk som har tid, lyst og kreativitet til å tenke ulike måter å få tak i midler på. Vi ser for oss å starte arbeidsgrupper med dette formålet, gjerne ulike steder rundt i landet. Har du lyst å være med, eller bare har en god ide du vil dele, ta kontakt med Richard Kiwanuka på tlf 907 38 536 eller Anne-Mette på telefon 950 80 631.

Vi trenger også hjelp til å finne personer eller firma som vil sponse utdannelse til de 39 barnehjemsbarna som i desember avslutter grunnskolen. 3 jenter er gang med utdannelse i fiskeoppdrett, med tanke på arbeid på det nye hjemmet i Nyenga. Utdannelsen støttes med midler fra en fadderfamilie, Sævareid fiskeanlegg, Bolaks og Sandnes fiskeoppdrett. Tusen takk til dem!

Så til Nsumba:

Det har regnet mye i østafrikanske land den siste tiden. Deler av Uganda er rammet av flom. Ca 300 000 er blitt hjemløse, og mange avlinger er ødelagte. FN ber nå verden om midler til å hjelpe de flomrammede. På Nsumba er vi ikke berørt av flommen, men det våte klimaet har ført til mye malariamygg. Veldig mange barn har vært rammet av malaria, og vi har brukt penger på helbredende medisiner. Med rett medisiner blir man heldigvis frisk, selv om en er svært dårlig når det står på.

Tredje semester på skolen startet 17. september, og for de eldste elevene starter eksamenstiden nå i oktober. Mye av tiden nå i høst har gått med på å lese og pugge. Heldigvis har de lys som gjør at også kveldene kan taes i bruk til lesing.. Et skår i gleden er at tyver også synes solcellepanelet barnehjemmet har fått er interessant. Deler av det er stjålet, og politiet jobber nå med å finne gjerningspersonen/e.Avgangsklassen                                                                 De nye grisene


Matsituasjonen på Nsumba er nå vanskelig. World Food Program har stanset sine leveringer, og barnehjemmet må nå sørge for å dyrke sin egen mat. Jordbruksprosjektet er allerede i gang, og i slutten av september ble det plantet mais planter og 150 banantrær. Dette er imidlertid bare begynnelsen på hva de må dyrke hvis de skal klare å bli selvforsynte. Nå har de ”kniven på strupen”, og en stor utfordring foran seg. Barna er flinke til å hjelpe til i arbeidet. Høstens inntekter fra loddsalg og basar går til å støtte satsingen på dyrking av egen mat i form av leie av traktor, innkjøp av nye hakker og spader og innkjøp av planter.
Noen studenter fra jordbrukshøgskolen på Ås tok et 2 måneder kurs på universitetet i Kampala. De samlet inn penger til barnehjemmet, og for pengene har det blitt kjøpt inn fem griser.

I sommer hadde vi som kjent besøk av et fotballag fra Nsumba barnehjem. Laget var vennskapslag med småjentelaget til Vadmyra IL, som også var vertskap for laget. Jentene knyttet sterke bånd og hadde flotte uker sammen i Norge. Spesielt i år var at jentene var flinkere til å spille fotball enn tidligere. De kom helt til 8-delsfinalen i Norway cup, hvor de røk ut på myntkast med en målforskjell på 30-1! Blant alle minnene har spesielt en opplevelse gjort inntrykk på oss som var til stede: En av jentene begynte å fortelle om hvordan hun mistet begge foreldrene pga Hiv/Aids. Hun så begge foreldrene bli sykere og sykere før de begge døde. Mens hun fortalte kom tårene, og hun var veldig lei seg. Det var betryggende for oss å se omsorgen de andre jentene gav henne. De trøstet henne, støttet henne og hjalp henne på andre tanker, på samme måte som vi hjelper våre barn når de er triste eller lei seg. Det gav oss en god følelse å se at de er som en familie som tar vare på hverandre.
En annen opplevelse gjorde også inntrykk: Habibah, den beste spilleren, deltok i en triksekonkurranse på Norway Cup og vant en mobiltelefon. Habibah bestemte seg raskt for å selge telefonen, og for pengene ville hun kjøpe en ku og en kalv. Kua skulle slaktes og spises på festen ved hjemkomsten. Kalven skulle hun passe på og la vokse opp på Nsumba. Søndagen etter hjemkomst ble det stor fest på Nsumba. Alle fikk spise seg mette, det var kjøtt og fisk med alt av tilbehør, og brus til alle barna. En tankevekker for oss er det at det første en jente på 13 år tenkte på når hun fikk tilgang på penger, var at hun ville kjøpe en ku. Hun tenkte på fellesskapet, og hun ville dele. Hun tenkte også framover ved å kjøpe kalven.
Gledelig var det også at alle spillerne på laget ved avreise hadde fadderfamilier.Årets basar går av stabelen i lokalet i Strimmelen borettslag på Landås søndag den 18. november klokken 16.00. Vi håper mange av dere har lyst å ta turen innom! Ta gjerne med dere en gevinst. I forkant av basaren selger vi også loddbøker hvor hovedgevinsten i år er mobiltelefonen Habibah vant i Norwaycup. Gi oss en lyd hvis du er interessert i å selge en loddbok eller bare ta noen lodd (950 80 631 / 950 420 55)

Hvis du vil sende julegave eller brev til fadderbarnet ditt, må vi ha dette hos oss i midten av november. Det er viktig at gaven er lett og liten for det er mange som vil sende ned en hilsen. Barna blir veldig glade for hilsener fra Norge, gjerne med bilde av deg og din familie. og som tips til gave kan være; t- skjorte, shorts, sokker, små spill, fargeblyanter, tusjer, passer, linjal, kalkulator, en liten bamse eller dukke, album for å nevne noe Dette kan sendes til Hilde Køppen, Hetlevikåsen 82, 5173 Loddefjord.
Apropos julegave: Vi arbeider med å få til at dere kan kjøpe mursteiner og lignende til bygging av det nye barnehjemmet. Ved kjøp, får dere en ”kvittering” som kan gies bort som gave. Den som får gaven, vil bli holdt orientert om hvordan mursteinene brukes! Info om dette vil bli lagt ut på hjemmesidene våre i løpet av november.

Også i år spilte jentene fra Nsumba inn en cd da de var i Bergen.

CD-en inneholder 6 flotte sanger og vi selger denne til kr 100.- inntektene går til Nsumba barnehjem. En stor takk til Jørn hos Happy Sound Factory som også i år hjalp oss med å få gitt ut cd.

Vadmyra skole markerer Fn dagen den 24. oktober med forestilling på skolen og andre aktiviteter rundt om i klasserommene. Tema for dagen er barn hjelper barn og inntektene går til Nsumba barnehjem.
Også Veksthuset barnehage støtter barnehjemmet og skal ha arrangement denne dagen.
Andre skoler har også vist interesse for stiftelsens arbeid og vi håper at vi etter hvert får enda flere skoler og barnehager med i arbeidet vårt for barna i Uganda.

Avtalegiro

For de av dere som har avtalegiro er det viktig at første gang dere skal trekkes så må avtalen aktiveres/godkjennes. Fremtidige trekk vil deretter gå automatisk.Vi vil med dette brevet ønske dere en fin høst!


For styret i Bring Children From Streets

Richard Kiwanuka

Hilde Køppen

Anne Mette Tjønn Hansen