En liten høsthilsen fra Bring Children From Streets

Kjære fadder. Vi vil med dette brevet sende dere en liten hilsen nå som høsten har kommet, og samtidig benytte anledningen til å fortelle litt om hva som har skjedd denne sommeren.
En liten høsthilsen fra Bring Children From Streets

Avtalegiro

Alle dere som ønsket avtalegiro skal nå ha mottatt en mail eller et brev fra oss, hvor dere selv må aktivere deres avtalegiro. Vi er veldig glade for at denne biten endelig virker. Dersom noen ønsker en slik betalingsordning og ikke har mottatt noe innformasjon om dette, håper vi dere vil ta kontakt.

 

Ferie i Uganda / siste nytt.

 Richard og tre av medlemmene i styret tilbrakte ferien sin i Uganda denne sommeren, de siste som del av et reisefølge på 12. Etter 10 dagers safari, jobbet de og andre i gruppen dugnad en uke på eller i tilknytning til Nsumba barnehjem.

 • Gruppen klarte å få med seg mange kilo utstyr til barnehjemmet. Før de reiste, var vi så heldige å få 300 par sko fra Sentersko, nye sko med små kosmetiske feil som skulle kastes. Gleden var derfor stor på barnehjemmet når alle de små barna fikk seg nye sko.
 • En av dagene tok damene og barna i gruppen med seg alle de minste barna og egne fadderbarn til en fornøyelses park. Den leide bussen var registrert for 29. Ut kom 36 forventningsfulle små og 3 voksne! Barna storkoste seg og hadde en fantastisk dag!
 • Gruppen spleiset på utgiftene til fest på barnehjemmet med masse mat og drikke til alle barna. Dette var første kjøttmåltidet siden påske. En ku ble kjøpt og slaktet, kjøttet røkt og kokt i bananblader. I tillegg ble det servert poteter, ris, matoke (bananstappe) og jordnøttsaus. ”Den beste maten på hele turen”, sa barna i gruppen. Det var fasinerende å se hvordan kvinnene på Nsumba med enkle hjelpemidler (store panner og bål) tryllet fram deilig mat til ca 430 personer! Etter ballspill av ulikt slag ble det innleide musikkanlegget rigget opp i kveldingen. Barna elsker å danse, og rytmen har de!

 

far.jpg

 

 

koke.jpg

 

 

 • I november var det 320 barn på Nsumba. I juli var de 415!  Det har kommet 50 nye bare siden mai. Det skal være en stor konferanse i Kampala neste år, der dronning Elisabeth skal delta, og myndigheten har begynt å ”rydde opp” blant gatebarna.  Nsumba har ikke kapasitet til å ta imot alle barna som kommer, men de blir levert på ”døren”. La oss kalle det en utfordring! De er det mange av, og vi har fått gjort noe med noen av dem:
 • kjøkkenet rustes videre opp. De tidligere innkjøpte kjelene er for små for antallet barn nå.
 • Med ekstra gaver fra barn i Norge ble det kjøpt inn nye plastkopper og fat til kjøkkenet (se eget bilde).
 • det er laget planer for videreutvikling av bruk av takvann / vannforsyning for øvrig.
 • ulike former for energitilførsel er vurdert.
 • et hus ble pusset opp til helsesenter, det ble malt og innredet. Svært mange av barna har vært syke denne vinteren av malaria og mageinfeksjon.. Helsesenteret er tenkt også som et tilbud for befolkningen i området. Fader Charles er opptatt av at Nsumba skal være en del av nærmiljøet, at utveksling av tjenester går begge veier. Det er ansatt en ny sykepleier ved barnehjemmet slik at det nå er to som kan ta seg av barnas helse. Den nye sykepleieren var feriefolket med å flytte inn, - hun virker dyktig og har allerede tatt fatt i grunnleggende hygieneforhold. Helsesituasjonen er allerede bedre i følge informasjon Richard nylig har fått.
 • ved ankomst var matlageret tomt. Pga endring av leverandør av maismel for FNs matprogram hadde ikke Nsumba fått mel som vanlig. Fadderpenger ble gitt for å avhjelpe den akutte matmangelen. Vi arbeider for å få gjenopprettet leveransen. Den ansatte agronomen har også begynt dyrking av egne produkter. Her har barnehjemmet et stort potensial.

 

Både ansatte og barn på Nsumba gir uttrykk for at de merker positive forandringer pga vårt arbeid. Det er inspirerende midt i alle nye utfordringer!

 

Jentefotball-lag til Bergen for 3.gang.

Den 22. juli ankom 16 forventningsfulle og skjønne jenter i alderen 13 -16 og 4 ledere fra Nsumba barnehjem Bergen. Vi fikk en fantastisk uke sammen i Bergen før Norway Cup ventet. Fotballaget bodde i Vadmyrahallen og fikk trent og lært seg mye fotball på Vadmyrabanen. De kom dessverre ikke videre i turneringen i Norway Cup, men var fornøyde likevel. De opptrådte ulike steder og fikk mye oppmerksomhet i media sirkuset som Norway Cup også er.

 

 

Uken i Bergen var fullspekket med aktiviteter: vi bowlet, var hos Askøy seilsport senter for å prøve seiling, var på badestrand hvor noen fikk sitt første bad i saltvann! Vi var også i badeland, var på shopping, sightseeing på Torget, Bryggen og Fløyen, var i Akvariet og var til og med i studio for å spille inn CD. Jentene var flinke til å synge, og dette hørte Jørn på Happy Sound Factory da jentene opptrådte på Torgallmenningen. Han inviterte hele laget til sitt studio hvor de spilte inn CD - gratis! De første 100 CD’ene gikk fort unna slik at vi har fått laget enda flere. Hvis noen av dere fadderfamilier har lyst å kjøpe denne, er den til slags for kr 100.- Inntektene går uavkortet til barna på Nsumba barnehjem.

For bestilling gå inn på hjemmesiden vår eller ring 95042055.

 

Gladnyheter

Norsk helikopter har støttet oss med over 24 000 til kjøp av solcellepanel til det nye kjøkkenet!

Ansatte på Vesta gir penger til kjøp av møbler til spisesalen!

Vadmyra skole skal ha arrangement på FN- dagen. Inntektene går til Bring Children From Streets. Blomsterdalen barnehage gjør det samme. Kjempeflott!

Wilson Shipping gav oss 10.000,- etter god markedsføring fra en fadder.

Familien Irgens/Blakstad har gitt oss 10 000,-. Tusen takk!

 

Vi vil også rette en stor takk til alle som støttet laget som var i Norge i sommer og som gjorde det mulig for oss å få dette til: Norsk Helikopter, Vestkanten, Cubus, Sentersko Sartor, Transporten på Haakonsvern, Dolly Dimples, Peppes, Toro, Norgesfrukt, Lerum, Haakonsvern, Badeland, New Page, Lagersjefens utsalg, Vero Moda, Lilleborg, Hafslund, Vadmyra IL, Bergen Atlet Club, tannlegen hos den kommunale tannlegen ved Vestkanten som var hjelpsom og hjalp en av jentene som hadde tannverk. Sist men ikke minst en stor takk til vår hovedsponsor Norsk Ballsport. De har vært helt fantastisk og har støttet oss med alt av fotball utstyr.

 

Hjemmesiden vår er videreutviklet og søkes stadig oppdatert: www.bringchildren.com

 

Basar

Den 18.november kl 16. skal vi avholde vår årlige basar i Strimmelen borettslag på Landås. Vi håper mange av dere har lyst til å ta turen innom! Ta gjerne med dere en gevinst! Dette er en hyggelig samling av voksne og barn som på ulik måte er engasjerte i barnehjemmet.  Inntektene går uavkortet til Nsumba. I forkant av basaren vil vi også selge loddbøker, der hovedgevinsten i år er en av trommene fotballjentene hadde med seg. I fjor fikk vi inn i overkant av 30.000,-, et resultat vi var veldig godt fornøyde med!

 

Fadderfamilier

220 barn har nå fadderfamilier her i Norge. Det er fantastisk at så mange av dere har engasjert dere i arbeidet for barna på barnehjemmet! Vi trenger imidlertid fortsatt flere fadderfamilier, og håper derfor at dere vil formidle kontakt dersom dere vet om andre som også ønsker å være med å bidra.

 

Hvis noen av dere har tenkt å sende en hilsen til jul (vet det er tidlig, men den nærmer seg fort) så vær ute i god tid. Vi prøver så godt vi kan å få av gårde post med personer som skal til Uganda. På den måten er vi trygge på at posten kommer fram, og det tar kortere tid. Julehilsener bør være hos oss i begynnelsen av november.

 

 

Vi har mottatt reaksjoner fra noe av dere på innholdet i brev dere får fra fadderbarna deres, og noen savner å få brev. Til dette kan vi si:

 • Det varierer hvor gode barna er i engelsk. Når de kommer til barnehjemmet, begynner de i det klassetrinnet som passer i forhold til tidligere skolegang. Noen har aldri gått på skole før, andre kan engelsk uten å ha gått på skole.
 • Måten å uttrykke seg på er annerledes enn det vi er vante med. Relativt sterke formuleringer som ” I miss you, I need you, I love you ” kan være uttrykk for det de opplever, men også uttrykk for at de lærer seg formuleringer av hverandre når ordforrådet er begrenset .
 • Tilbakemeldinger fra de ansatte er at barna setter stor pris på brev og gaver! Vi prøver å få til brev tilbake til alle fadderne, men pga forhold beskrevet er det ikke alltid vi får det til.
 • I sommer gikk vi gjennom mappene med alle bildene av barna med ansatte på barnehjemmet. Av de ca 350 barna vi har registrert og har bilder av, hadde 16 rømt. Et par av barna var i 10-års alderen, de fleste 16-18 år, 14 var gutter. Noen av barna hadde fadderfamilie.  Disse familiene er orienterte, og har fått et annet barn tildelt.
 • Vi ble imponerte over oversikten og kunnskapen de ansatte hadde over barna, antallet til tross. De fleste av barna har en traumatisk historie, og mange ville ut fra norsk tenkning være behandlingstrengende. Slike ressurser er ikke tilgjengelig i Uganda. En refleksjon fra oppholdet på barnehjemmet i sommer, er at mange av de ansatte klarer å møte og se det enkelte barnet og dets behov. Barna er også flinke til å ta vare på hverandre.

 

Vi vil med dette ønske dere en fin høst! Neste brev kommer rundt juletider.

 

Takk for at du er med!

For styret i
Stiftelsen Bring Children From Streets, Norway
 

 

 
Richard Kiwanuka Hilde Køppen   Anne- Mette Tjønn Hansen
  Tlf:95042055 Tlf: 950 80 631