Afrikanske rytmer på Torgallmenningen

Bak sang, dans, latter og lek skjuler en vond fortid. Men jentene fra Uganda har fått håpet tilbake.
Afrikanske rytmer på Torgallmenningen

– Dette er første gang jeg reiser til et annet land, et annet sted enn Uganda, sier Rose til Bergensavisen.
Sammen med 20 andre jenter fra Nsumba barnehjem opptrer hun på Torgallmenningen. Afrikanske rytmer i form av sang, dans og skuespill trekker publikum og oppmerksomhet.
Gjengen som har vært i byen siden lørdag reiser i dag videre til turens høydepunkt: Norway Cup.

– Alle disse jentene bærer på en vanskelig fortid. De er foreldreløse og har mistet sine nærmeste i aids. Vi ønsker å gi hver enkelt av dem muligheter og fremtidsutsikter, sier daglig leder for «Bring Children from Street, Norway», Richard Kiwanuka.
For et år siden tok han initiativ til å starte stiftelsen i Norge og hittil har han bidratt til å skaffe 170 faddere her til lands.
– Målet er hele tiden å få flere støttemedlemmer, slik at flere barn kan få en ny mulighet. Alt arbeidet vi gjør skjer på idealistisk grunnlag og er frivillig basert, påpeker han.
Selv om barnehjemmet består av både gutter og jenter, er det kun jentene som har fått reise til Norge.

– Uganda er et mannsdominert land, og kvinner blir i de fleste tilfeller sett på som mindreverdige. Vi ønsket å gi noen av jentene på Nsumba barnehjem muligheten til å reise. Jeg tror turen vil hjelpe mange av dem til å bygge opp økt trygghet, selvtillit og respekt for seg selv.
I Uganda er rundt fire millioner barn foreldreløse og store deler av befolkningen lever for rundt en dollar dagen.

– Vårt bidrag i kampen mot fattigdom og urettferdighet er med på å utgjøre en forskjell. Disse barna hadde mest sannsynlig levd på gaten om ingen hadde tatt hånd om dem. Gjennom idrett, sang, dans og livsglede håper jeg vi kan være med på å formidle en annen virkelighet til mennesker i Norge, avslutter Richard.    

KASPAR KNUDSEN, BA
 

INITIATIVTAKER: Richard Kiwanuka er daglig leder for stiftelsen «Bring Children from Street, Norway».
FOTO: KASPAR KNUDSEN, BA